Nieuwe innovatieve houtbewerkingsmachine

Met de aanschaf van een nieuwe CNC-gestuurde houtbewerkingsmachine heeft Roosdom Tijhuis een prima zet gedaan. De Weinig Conturex 2 C125 Vario is weliswaar een enorme investering, maar het technische hoogstandje biedt veel voordelen. Het is een verfijnde krachtpatser met veel capaciteit en dynamiek.

Alleen de koplopers in de timmerindustrie werken al met het geavanceerde model van Weinig als het gaat om het machinaal bewerken van kozijnen, ramen en eventueel deuren. Met een eigen werkplaats wilde RoosdomTijhuis niet achterblijven. Het koos bewust en met volle overtuiging voor de Weinig Conturex 2 C125 Vario van Duitse makelij, waardoor het helemaal bij de tijd blijft en zelfs voorop loopt in de timmerindustrie. ‘Het is een kwalitatief hoogstaand en zeer efficiënte machine met ongekende technische mogelijkheden’, weet Erik Nijzink, coördinator Inkoop & Toelevering als geen ander. ‘Het was al goed wat we maakten, maar hiermee wordt het nog beter.’ De nieuwe houtbewerkingsmachine is geschikt om alle bewerkingen mee te kunnen uitvoeren. Voor dezelfde handelingen moesten tot voor kort vele verschillende machines in actie komen.’ Aangezien de oude apparatuur al een tijdje meeging en aan vervanging toe was, werd de Weinig Conturex 2 als vervanger aangeschaft. Het behoort tot de meest flexibele en krachtige CNC-bewerkingscentra. Het model wordt modulair en klantspecifiek opgebouwd, helemaal toegespitst op het bedrijf. Het apparaat heeft met circa 21 bij 8 meter flinke afmetingen en weegt ongeveer 20 ton. Er moest in de werkplaats een nieuwe vloer worden gestort met een dikte van 20 centimeter om het enorme gewicht te kunnen dragen.

Volledig automatisch proces

De houtbewerkingsmachine is met de nieuwste technologie uitgerust. Ook Matrix software en Euromec spelen hierin een belangrijke rol. Door de juiste afstemming van de software, het gereedschap plan en de juiste CNC-aansturing weten de machine en de machinaal medewerkers exact wat er moet gebeuren. Het kozijnhout kan gekort en geschaafd worden aangebracht in de aanvoer. Daar wordt de barcode gescand, zodat precies duidelijk is welke bewerkingen dit specifieke onderdeel moet ondergaan. Met minimale gereedschapswisseltijden en maximale flexibiliteit door de combinatie van onafhankelijke opspantafels zijn de mogelijkheden ongekend. De Vario uitvoering zorgt er zelfs voor dat verschillende handelingen in tandem kunnen worden uitgevoerd. ‘Binnen anderhalf uur kunnen we voortaan ongeveer vijftig onderdelen bewerken. Dan praat je over zo’n 300 onderdelen per dag’, aldus Erik Nijzink. ‘Een ander pluspunt is dat het apparaat ook in pauzes of zelfs na werktijd standalone kan doordraaien. Het sluit zichzelf af, met een toeziend oog van videobewaking.’

Optimale samenwerking

Bij de aanschaf en begeleiding zijn veel mensen en partijen betrokken. De producent is Weinig, terwijl De Groot Bewerkingsmachines uit Rosmalen als leverancier optreedt. De gereedschappen komen van Omas uit Italië en worden geleverd door Euromec Enter en de aansturingssoftware wordt verzorgd door Matrix Software Nijmegen. Binnen Roosdom Tijhuis zorgt Marc Seppenwoolde samen met Matrix en Euromec voor de aansturing van de software en het gereedschapsplan. Gerard Smalbrugge, Vincent Kiers en Dick Kassels zullen worden opgeleid om de Conturex te gaan bedienen, terwijl Gerrit Jansen zorgt voor de coördinatie tussen kantoor en de werkplaats. ‘Alle partijen, zowel extern als binnen onze eigen organisatie, hebben een belangrijk aandeel in de samenwerking’, merkt Erik Nijzink op. ‘Er wordt heel gedegen en als één team gewerkt. De zorgvuldige aanpak moet ervoor zorgen dat we optimaal gebruik kunnen maken van onze nieuwste aanwinst. Het gaat immers om maatwerk, alles wordt op detailniveau afgestemd.’

De Weinig Conturex 2 Vario 125 werd op 7 november 2016 geleverd. De eerste periode geldt als testfase. Het is de bedoeling dat de veelzijdige machine in de loop van 2017 volledig operationeel is.