Toggle menu
19461_vv_dordrecht_luchtfotoinpassing_v02.jpg

Dordts Buiten: alle ruimte om te genieten van de natuur

26 juli 2021
 
 
Nieuws
 
 

Dordts Buiten: alle ruimte om te genieten van de natuur

EEN BIJZONDERE EN AANTREKKELIJKE OMGEVING OM TE WONEN. DORDTS BUITEN HEEFT ALLES IN ZICH. HET IS RUIM WONEN IN EEN WATERRIJKE, GROENE NIEUWBOUWWIJK. DE NIEUWE WOONWIJK IN AMSTELWIJCK IN DORDRECHT BIEDT TOEKOMSTIGE BEWONERS EIGENTIJDS EN DUURZAAM WONEN IN EEN POLDERLANDSCHAP.


Dordts Buiten wordt het groene hart van Amstelwijck, met aandacht voor mens en natuur. Het bestaande volwassen groen en de aanwezige biodiversiteit zijn het vertrekpunt voor de inrichting van de wijk. De buitenruimten zoals parken, tuinen, straten en pleinen worden ontworpen als uitnodigende verblijfplekken die een gezonde, groene leefomgeving versterken. De woningen in de ruim opgezette wijk worden met een hoge duurzaamheidsambitie gerealiseerd. Roosdom Tijhuis en Plegt-Vos bouwen er ongeveer 400 woningen tussen het reeds bestaande groen. Van rijwoningen en halfvrijstaande woningen tot vrije bouwkavels en levensloopbestendig. Iedere woning wekt energie op met zonnepanelen. Nationaal Park De Biesbosch en zwemplas De Merwelanden zijn dichtbij en dankzij de centrale ligging van Dordrecht zijn steden als Den Haag, Breda en Rotterdam goed bereikbaar. Overeenkomst De ontwikkelende bouwers Roosdom Tijhuis en Plegt-Vos tekenden in maart de ontwikkelovereenkomst met gemeente Dordrecht voor de bouw van de nieuwe woonwijk Dordts Buiten in Dordrecht. Dordts Buiten is een deelgebied binnen de groene en waterrijke wijk Amstelwijck tussen het historische centrum van Dordrecht en Nationaal Park de Biesbosch. In Amstelwijck komen in totaal ongeveer 800 woningen. Daarmee levert deze wijk een belangrijke bijdrage aan de Dordtse bouwopgave van 11.000 woningen tot 2030.

De overeenkomst omvat de bouw van circa 400 duurzame koopwoningen variërend van eengezins-, halfvrijstaande- en vrijstaande woningen. Ook wordt rekening gehouden met de mogelijkheid voor seniorenwoningen en een aantal vrije bouwkavels. De woningen komen vanaf begin 2022 gefaseerd in de verkoop, zo is nu de inschatting. ‘In september 2022 wordt de start bouw verwacht van fase 1’, vertelt projectontwikkelaar Pieter Stehouwer van Roosdom Tijhuis. ‘Het hele plan zal ongeveer vijf jaar in beslag nemen.’ Stehouwer spreekt van een mooi project. ‘Maar liefst veertig procent van Dordts Buiten bestaat uit groen en water, dat zorgt voor een bijzondere beleving. Het is wonen in een nieuwbouwwijk met al volwassen groen en een woning met tuin net buiten de stad. Daar zal zeker een grote belangstelling voor zijn. Dat kan niet anders.’ De architectuur is nog in ontwikkeling. Maar Dordts Buiten krijgt een eigentijds karakter en de woningen worden duurzamer uitgevoerd dan de basiseisen. Er worden zonnepanelen geplaatst en er zal gebruik worden gemaakt van stadsverwarming of een bodemwarmtepomp om de huizen te verwarmen. Een goede ontsluiting is een belangrijk aandachtspunt. Onderdeel daarvan is een hoogwaardige fietsverbinding. Het gaat om een snelfietsroute richting het centrum.

Verder wordt onderzocht of deelmobiliteit kan worden toegepast door middel van elektrische deelauto’s en deelfietsen. Leidraad In Dordts Buiten woon je ontspannen, energieneutraal en duurzaam in de stad, met respect voor en in harmonie met de natuur. Een stedenbouwkundig plan met landschapsontwerp vormt de leidraad bij het ontwerpen van Dordts Buiten. De nieuwbouwwijk wordt verweven met de buurten eromheen. De Laan van Londen wordt door de gemeente heringericht en wordt de doorgaande weg richting het centrum. De Oostkil verbindt de buurt met de Dordtse Hout, Amstelwijck Park en het Wielwijckpark. De inrichting van de openbare ruimte staat centraal in het plan en er is aan alles gedacht: inspelen op het veranderende klimaat, regen en zoninstraling; inrichting van de openbare ruimte voor mens en natuur; hergebruik van bouwmaterialen; zorgen voor een plek voor veel verschillende dier- en plantsoorten; speelplekken en wandelroutes; fietsen; OV en deelauto’s.

Landschap Dordts Buiten is een bijzonder project. Hier bepaalt het bestaande landschap hoe de buurt eruit komt te zien. Daar waar de buurt komt, staan veel waardevolle bomen. Die blijven zo veel mogelijk staan, dus worden de woningen daartussen en naast gebouwd. De bestaande poldersloten worden voorzien van natuurlijke oevers, de waterpartij de Oostkil krijgt meer ruimte en er komen plekken om regenwater op te vangen. Door de hele buurt wordt extra groen geplant om de ecologische hoofdstructuur te versterken en aangesloten op het netwerk van de natuur dwars door Dordrecht heen.

Aan de lanen In dit gebied zijn met name rij-achtige woningen te vinden. De woningen worden uitgevoerd in baksteen. Hout maakt onderdeel uit van de gevels, maar is ondergeschikt. De architectuur is retro-achtig met formelere dominante voorgevels. De referentie qua architectonische details is een jaren ’30 herenhuis. Zoals in het gehele plan is de openbare ruimte zeer groen. Echter, het groen is relatief stedelijk, met meer formelere beplanting en meer gebouwde erfscheidingen. Tussen de velden In dit gebied zijn met name halfvrijstaande woningen te vinden. De gevels van de woningen zijn in een gelijkwaardige verhouding uitgevoerd in baksteen en hout. Qua architectuur hebben de gebouwen een hedendaagse twist. Echter door de schuine daken met een overstek hebben deze woningen nog altijd een herkenbare nostalgie. De referentie qua architectonische details is de eenvoudige zwarte schuur.

Qua groen zijn de woningen hier aan velden gesitueerd: nieuwe bomen en ander groen worden bijvoorbeeld geplaatst in groepjes. Op de eilanden In dit gebied zijn met name vrijstaande woningen te vinden. De meeste woningen worden geheel uitgevoerd in hout, maar er staan ook bakstenen woningen tussen. De architectuur is hedendaags: strak met weinig accenten. Echter de woningen blijven herkenbaar doordat ze allemaal met schuine daken uitgevoerd worden. De referentie qua architectonische details is het Scandinavische warm moderne houten huis. Dit is het meest groene en het meest waterrijke gebied.

Bekijk meer nieuwsberichten