Toggle menu
20241010-d-0578-lr

Forse CO2 besparing met cementloos beton in Meppel

20 november 2024
 
 
Nieuws
 
 

Geopolymeerbeton biedt grote milieuvoordelen

In plangebied Weideblick in Meppel heeft Roosdom Tijhuis in samenwerking met BPD en Heembeton twaalf innovatieve, duurzame woningen gerealiseerd. Het gaat om huizen met wanden en gevels van geopolymeerbeton. Geopolymeerbeton is een zeer milieuvriendelijk alternatief voor betonwanden waarbij traditioneel cement als bindmiddel wordt gebruikt. Roosdom Tijhuis is koploper met deze realisatie waarvan nu daadwerkelijk de resultaten te zien zijn in Meppel. Een geslaagde primeur voor Roosdom Tijhuis die gezien het positieve effect navolging verdient, zo geven de betrokken partijen aan.

Er is enthousiast gereageerd op de gezamenlijke pilot van Roosdom Tijhuis, BPD en Heembeton door de ketenpartners en de gemeente Meppel. Dat bleek dinsdag 12 november tijdens een bijeenkomst in Meppel waarbij belangstellenden een presentatie kregen over dit innovatieve bouwmateriaal, immers het bouwen blijft hetzelfde. “Geopolymeerbeton heeft veel te bieden”, vertelde Joop Jansen directeur Bouw van Roosdom Tijhuis aan de aanwezigen. “De milieuvoordelen zijn groot. Gezien het duurzame karakter verwacht ik dat het gebruik van geopolymeerbeton de komende jaren een vlucht gaat nemen.” Eerder dit jaar was Heembeton betrokken bij het plaatsen van constructieve wanden en gevels van geopolymeerbeton van twee woningen in ’s-Gravenzande, het allereerste project in Nederland. 

Geopolymeerbeton wordt ook cementloos of cementvrij beton genoemd. Het bestaat net als traditioneel beton uit zand en grind, water en eventuele vul- en hulpstoffen. Maar het cement is volledig vervangen door minerale reststoffen die geactiveerd worden door een alkalische vloeistof. Dat proces (geopolymerisatie) leidt tot een hard steenachtig materiaal. “De prestaties en eigenschappen zijn te vergelijken met of zelfs beter dan cementbeton”, benadrukte Joost van Assem van Heembeton. “Het grootste verschil is de aanzienlijke reductie van de milieukosten en de CO2-footprint. We hebben het langdurig onderzocht en getest, we kunnen nu een volgende stap zetten.” Doordat de cement achterwege blijft, worden de milieukosten van de beton flink verminderd en de CO2 uitstoot gereduceerd met ongeveer 70%. “Een mooie ontwikkeling waar we als Roosdom Tijhuis graag mee voorop lopen. Geopolymeerbeton heeft als duurzame oplossing een prima toekomstperspectief”, stelt Joop Jansen. “Samen met Heembeton willen we verdere stappen zetten om op te schalen en bijvoorbeeld ook vloeren van geopolymeerbeton toe te passen. Wanneer zowel de wanden als vloeren in geopolymeer beton worden uitgevoerd, zijn de verwachte milieuprestaties gelijk aan die van een houtbouw woning.” Volgens Van Assem heeft deze oplossing vanwege de potentie alle aandacht. “De kennis en kunde is in huis. En het is niet complex, het vraagt wel tijd. Ook blijven we op dezelfde manier bouwen, er verandert niets voor de aannemer of eindgebruiker. Als er meer vraag komt, zal de kostprijs, die nu nog wat hoger ligt, ook kunnen zakken.”

Het project in Meppel kreeg groen licht van het Betoninnovatieloket. Een validatieverklaring was nodig omdat er nog geen regels zijn voor het gebruik van geopolymeerbeton in de woningbouw. De partijen lopen immers op de wetgeving vooruit. “Met de wanden en gevels van de 12 woningen die in geopolymeerbeton zijn uitgevoerd, is naast de verbeterde milieuprestatie 50.000 kilogram CO2 bespaard”, geeft Jochem Goossen, adviseur duurzaamheid van Roosdom Tijhuis aan. “Dat staat gelijk aan 607.000 autokilometers oftewel een rit van 15 keer om de aarde.” Het gaat dan alleen nog maar over de wanden en gevels van deze 12 woningen. “Een mooi begin, een kansrijke stap in onze gezamenlijke duurzaamheidsambitie waar we trots op mogen zijn. Er is nog veel meer mogelijk”, besluit Jochem Goossen hoopvol.

Bekijk meer nieuwsberichten