Toggle menu
nootdorp

Nieuwbouw Ipse de Bruggen in Nieuwveen en Nootdorp

06 september 2023
 
 
Nieuws
 
 

‘Concept sluit perfect aan bij onze wensen’

Nieuwbouw Ipse de Bruggen in Nieuwveen en Nootdorp

Roosdom Tijhuis heeft jarenlang ervaring met het ontwikkelen en realiseren van zorgcomplexen. Dat gebeurt met het concept Bouwvoorzorg®. Voor Ipse de Bruggen worden nieuwbouwprojecten in Nieuwveen en Nootdorp verzorgd. Dirck-Jan Vermaas en Isabelle Kras van Ipse de Bruggen zijn enthousiast over de beproefde methode en de betrokken werkwijze. “Het concept van Roosdom Tijhuis sluit perfect aan bij onze wensen.”  

Dirck-Jan Vermaas is projectmanager vastgoed van Ipse de Bruggen. Hij begeleidt de bouw op landgoed Ursula in Nieuwveen. Het is een onderdeel van het verduurzamings- en vitaliseringsprogramma vastgoed waarvoor een investeringsplan werd opgesteld voor de periode 2020 – 2032.  Op het 40 hectare grote landgoed wonen 450 mensen met een verstandelijke beperking. Op de locatie is de realisatie van twee woongebouwen met 80 nieuwe zorgstudio’s zo goed als klaar. “Het project zit in de afbouwfase en verloopt daarmee volgens plan”, weet Vermaas. “De nieuwbouw wordt in oktober opgeleverd. Daarna zal de terreininrichting enige tijd vergen. Het is de bedoeling dat de panden in het eerste kwartaal van 2024 in gebruik worden genomen.”

Eigentijdse huisvesting

De projectmanager spreekt nu al van een geslaagde bouw. “We zijn tevreden en trots. Roosdom Tijhuis maakt waar wat het belooft. Het is ook een prettige partij om mee samen te werken. Ze zijn professioneel, betrokken en nauwkeurig.” Bouwvoorzorg past bij Ipse de Bruggen, benadrukt Vermaas. “We willen cliënten een passende en eigentijdse huisvesting bieden en medewerkers een prettige werkomgeving. Roosdom Tijhuis kan daar goed op inspelen. We hebben vooraf ons licht opgestoken bij andere zorgaanbieders. Zij waren erg positief, vandaar onze keuze voor het bedrijf. Dat is beslist waargemaakt.” 

Modulair bouwen

De nieuwbouw in Nieuwveen is prefab, duurzaam en energieneutraal. Daarmee is de huisvesting klaar voor de toekomst. “We hebben bewust gekozen voor prefab modulair bouwen. Dat biedt veel voordeel ten opzichte van een traditionele bouwmethode. De standaardisatie met Gevelklaar zorgt voor een korte doorlooptijd, het is ook prima door te ontwikkelen naar toekomstige projecten. Roosdom Tijhuis kon als enige partij onze voorbeeldplattegronden één op één overnemen, zonder concessies te doen aan indeling en uitstraling. De prefab betonwanden hebben als pre dat schade door mogelijke molest wordt voorkomen.” De zorgstudio’s zijn zeer duurzaam en gasloos uitgevoerd. Er wordt gebruik gemaakt van warmtepompen, ook zijn er zonnepanelen toegepast. “Daarmee zijn de panden energieneutraal. Dat is een primeur voor onze organisatie.” Doel van Ipse de Bruggen is 49 procent CO2-reductie in 2030 en nagenoeg CO2-neutraal in 2050. Met de nieuwbouw in Nieuwveen loopt één van de grootste zorgverleners van Zuid-Holland daar al op vooruit.

Nootdorp

Vanwege het contact met het project in Nieuwveen werd Roosdom Tijhuis ook benaderd voor de uitvraag van de nieuwe dagbestedingslocatie Vinkenpad op landgoed Craeyenburch in Nootdorp. “We zochten een ontwikkelende aannemer voor het project en selecteerden verschillende marktpartijen”, legt Isabelle Kras projectmanager van Ipse de Bruggen uit. Zij begeleidt de bouw van het Vinkenpad. “Roosdom Tijhuis kwam met een mooie uitwerking van het schetsontwerp, als onderdeel van een mooie, complete inschrijving. Voordeel was dat zij ontwerp en bouw gezamenlijk oppakten. Op die manier konden alle vragen optimaal worden verwerkt. Dat heeft positief uitgepakt. Tijdens de bouw kon er ook flexibel worden ingespeeld op wensen. Daar ben ik beslist tevreden over.”

Volwaardig

Met het nieuwe dagbestedingsgebouw gaan de cliënten van Ipse de Bruggen er flink op vooruit. Voorheen werd er gebruik gemaakt van een bescheiden schuur. “Nieuwbouw was zeker geen overbodige luxe. We krijgen een volwaardige accommodatie die groter is dan in de oude situatie en waar meer cliënten terecht kunnen.” Dagelijks zullen 42 cliënten met een verstandelijke beperking gebruik maken van het Vinkenpad. Er zijn vijf activiteitenruimtes beschikbaar en een grote kantine. Ook het buitenterrein wordt benut voor dagbesteding.

Gevelbeeld

Het duurzame pand met een eigentijds en gevarieerd gevelbeeld wordt deze zomer opgeleverd. “Met een bouwtijd van zo’n zeven maanden mogen we zeker niet klagen. Er is snel en efficiënt gebouwd. Dat was ook een duidelijke wens. Het is de bedoeling om de dagbesteding in augustus in gebruik te nemen.” Het nagenoeg energieneutrale gebouw is voorzien van nestkastjes voor vleermuizen en wordt verwarmd met een luchtwarmtepomp. Op een deel van het dak komen zonnepanelen te liggen. Sommige dakdelen worden voorzien van mos sedum.   

Bekijk meer nieuwsberichten