Toggle menu
andre-ten-seldam-gerrit-jansen-en-marco-de-jong

Roosdom Tijhuis doet vrijwel alles in eigen huis

20 december 2023
 
 
Nieuws
 
 

‘Het is onze kracht, we zijn niet afhankelijk’

Roosdom Tijhuis is een dynamische onderneming met bevlogen medewerkers. Een echt familiebedrijf waar een professionele aanpak centraal staat. Met als doel het ontwikkelen en bouwen van mooie woningen en woonomgevingen. Een groot deel van het proces gebeurt in eigen huis. Van gebiedsontwikkeling, architectuur tot het maken van de geprefabriceerde bouwproducten. Om van dat laatste een goed beeld te krijgen, praten we met Herman Pluimers, hoofd Toelevering & Innovatie. Maar ook Marco de Jong (chef kappenhal), Gerrit Jansen (chef werkplaats) en André ten Seldam (hoofd materieeldienst) komen aan het woord.

Herman Pluimers is hoofd Toelevering & Innovatie. Onder toelevering vallen alle werkzaamheden van de timmerfabriek, om precies te zijn gaat het dan om de werkplaats en de kappenhal. “Een belangrijk deel van het primaire proces vindt plaats in eigen huis, hier in Rijssen”, begint Herman Pluimers zijn verhaal. “Het eerste deel van de ruwbouw voeren we zelf uit. Van de fundering totdat de woning wind- en waterdicht is. De fundering, de kozijnen en de daken worden in eigen huis gemaakt. De vloeren en de betoncasco’s komen van onze vaste leveranciers. De betoncasco’s worden in de betonfabriek voorzien van onze kozijnen met beglazing. Zo gaan ze naar de bouw.”

Grip

Schuitemaker plaatst vervolgens de casco’s en de scharnierdaken. Daarna begint de afbouw. Volgens Pluimers biedt deze methode veel voordeel. “We hebben veel in eigen hand en zo vrijwel volledige grip op de planning. Levering en productzekerheid zijn andere pluspunten. Er kunnen in een compacte omgeving flinke volumes worden gehaald. De producten zijn meestal afgestemd op onze concept woningen met behapbare detailleringen, maar maatwerk is zeker mogelijk.” Voor het vervaardigen van de producten wordt in Rijssen gebruikgemaakt van drie locaties. In Enschede bij Cascon, een eigen onderneming, worden de funderingsbalken geproduceerd. “Dat zorgt voor een compleet verhaal. Het is zo gegroeid mede door de eigen ontwikkeling. We hebben het bouwproces in eigen hand en kunnen het efficiënt inrichten.”

Gouden greep

De materieeldienst zorgt voor het vervoer en de tekenkamer weet ook precies wat er nodig is. Als voorbeeld noemt hij de traptoren. Een product dat in de nieuwe extra hal bij de materieeldienst wordt geprefabriceerd. “De complete traptoren komt al snel, tijdens de ruwbouwfase, in de woning. Dat is prettiger werken en vooral ook een stuk veiliger. Er worden inmiddels honderden traptorens per jaar gemaakt.” Dat Roosdom Tijhuis zoveel zelf produceert en prefabriceert zal niet snel veranderen, verwacht het hoofd Toelevering & Innovatie. “Het is onze kracht, we zijn vrijwel niet afhankelijk van externe partijen. We hebben de mensen, de kennis en de faciliteiten. Alles bij elkaar is het een gouden greep.”

Enorme groei

Gerrit Jansen (65) fungeert als chef werkplaats van Roosdom Tijhuis. Hij werkt er al ruim veertig jaar. “De werkplaats heeft in die tijd een enorme groei laten zien. Ik begon in 1983 als timmerman. Toen was er nog geen werkplaats. Maar al vrij snel kwam de vraag of we zelf binnenkozijnen konden maken. Die waren nodig voor 48 woningen voor een nieuwbouwproject van het Bedrijfspensioenfonds in Rijssen. Dat is toen opgepakt, het was in feite de start van de werkplaats. Een heel verschil met de huidige omvang.” In het begin was Jansen namelijk alleen, later werd het team steeds groter. Nu zijn er vijftig medewerkers in de werkplaats actief. Dat doen ze op drie locaties. Aan de Jutestraat 8 achter het hoofdgebouw worden de houten kozijnen, erkers, dakkapellen en bergingen gemaakt. Maar ook de prefab onderdelen, meterkasten en toiletten met inbouwreservoir verlaten kant en klaar de werkplaats. Aan de Jutestraat 24 worden HSB-wanden en scharnierdaken vervaardigd.

Machinepark

In de nieuwe hal aan de Ethaanstraat bij de materieeldienst worden traptorens geproduceerd. “Toen in de jaren negentig eigen grondposities tot ontwikkeling kwamen, werd er veel meer gebouwd dan daarvoor. Die tendens heeft zich doorgezet.” Daardoor werd het steeds drukker voor de werkplaats. De medewerkers zijn vrijwel allemaal timmerlieden en hebben de beschikking over de meest geavanceerde apparatuur om het hout af te korten, te schaven en te bewerken. “Het moet gewoon goed zijn, er wordt regelmatig geïnvesteerd in het machinepark om geen concessies aan kwaliteit te hoeven doen. Zo hebben we veel profijt van het bewerkingscentrum, een multifunctioneel apparaat. Daar waren voorheen vier andere machines voor nodig.” In de werkplaats worden de onderdelen in elkaar gelijmd en in een railsysteem gehangen. Er volgt een grond- en laklaag, vervolgens gaat het glas erin en wordt het product afgemonteerd. Het bouwproces wordt continu geoptimaliseerd, mede door gebruik te maken van prefabricage. Het zorgt voor een betere en constantere productkwaliteit en minder handelingen op de bouwplaats. “We kunnen snel en efficiënt inspelen op de vraag. Als er bijvoorbeeld een kozijn sneuvelt op de bouw is er binnen anderhalve dag een nieuw kozijn”, besluit Jansen.

Kappenhal

In de kappenhal aan de Jutestraat 24 in Rijssen worden hoofdzakelijk de prefab daken voor de eigen woningen gemaakt, ze zijn bestemd voor diverse woningtypes. “De Velux-dakramen worden kant-en-klaar ingebouwd met Komo-certificaat”, vertelt Marco de Jong, chef kappenhal. “Dakoverstekken worden meegefabriceerd en terplekke gemonteerd. Maar ook de productie van knieschotten, zolderwanden en platte daken voor garages en carports gebeurt hier.” Om alles in goede banen te leiden, is het aantal productiebanen uitgebreid van drie naar vier. Ook is er een nieuwe overkapping gerealiseerd waar twee keer zoveel materialen kunnen worden opgeslagen dan voorheen. “Roosdom Tijhuis kijkt naar de lange termijn en heeft een duidelijke visie”, benadrukt De Jong. “We maken gebruik van professionele en innovatieve middelen en technieken. Zo hebben we de beschikking over een computergestuurde afkortzaag, een nieuwe werkbank, nieuwe kraanbanen, een nieuwe heftruck en zijlader. Als het nodig is, wordt er geïnvesteerd. Dat maakt het prettig werken.” Kwaliteit is een speerpunt. “Dat zie je in alles terug, er worden geen concessies gedaan. Dat hoeft ook niet omdat we vrijwel alles in eigen beheer hebben. En met een erg hoog niveau maak je het verschil.” Hij is onder de indruk van de sterke planning. “Het loopt als een trein. Er zijn korte lijnen, er wordt goed gecommuniceerd en iedereen weet wat er van hem verwacht wordt. Dat is heel belangrijk voor een efficiënt proces.”

Materieeldienst

De eigen materieeldienst verzorgt al het materieel dat nodig is om een bouw te kunnen opstarten en voltooien. De afdeling is gevestigd aan de Ethaanstraat in Rijssen, het heeft er de beschikking over een terrein van ruim 10.000 vierkante meter met kantoor en werkplaats. “De bouwplaatsinrichting is onze verantwoordelijkheid”, legt André ten Seldam uit. “Je moet dan denken aan bouwhekken, keten, waterputten, meterkasten en steigermateriaal. Maar ook andere benodigdheden als gereedschap en machines.” De in de werkplaats en kappenhal gemaakte onderdelen worden door de materieeldienst naar de bouwplaats of in sommige gevallen naar de betonfabriek vervoerd. “Alles gaat in nauw overleg. Wij zorgen ervoor dat de producten op het juiste moment op de bouw aanwezig zijn. We hebben alles in eigen hand en kiezen daar bewust voor. Het zorgt voor een optimale afstemming.”

Bekijk meer nieuwsberichten