Toggle menu
presentatie-aro-20220201-pagina-13

Samen ambities waarmaken in de Scheg West

 
 
Nieuws
 
 

Klimaatadaptie, duurzaamheid en beeldkwaliteit in Amstelveen

SAMEN AMBITIES WAARMAKEN IN DE SCHEG WEST  

Metropoolregio Amsterdam heeft een groot tekort aan woningen. De nieuwbouw in de Amstelveense wijk De Scheg West wordt dan ook met open armen ontvangen. BPD, Syntrus Achmea en Roosdom Tijhuis ontwikkelen hier 800 koop- en huurwoningen in uiteenlopende types en prijsklassen.  

De nieuwe woonwijk De Scheg is de laatste omvangrijke uitleglocatie van Amstelveen. De nieuwbouwwijk bestaat uit de delen Oost, Midden en West, waarvoor in totaal ruim 1.300 woningen staan gepland. “De Scheg West wordt een duurzame en energiezuinige wijk met aandacht voor de biodiversiteit”, vertelt projectleider Joris Koch van de gemeente Amstelveen. “De wijk is vooral bedoeld voor doorstromers. Rond de woningen is er ruimte voor groen, water en speelgelegenheden en er komen een basisschool met gymzaal en kinderopvang in dit deelgebied. .”

Energie en klimaat

Het is, aldus Joris Koch, niet de bedoeling dat De Scheg West een doorsnee wijk wordt. “Je ziet hier een opeenstapeling van ambities: qua klimaatadaptie, duurzaamheid, energiezuinigheid en beeldkwaliteit, ook van de openbare ruimte.” Ontwikkelingsmanager Gerrit Hilberink van Roosdom Tijhuis vult aan: “De woningen voldoen aan de BENG-eisen en we kunnen ze bovendien voorzien van (extra) zonnepanelen, zodat het gebouwgebonden energieverbruik neutraal wordt. We kiezen ook voor bodemwarmte. Dat is energiezuiniger en duurzamer dan luchtwarmte of stadsverwarming. In het openbaar gebied gebruiken we onder andere minder milieubelastende en /of recyclebare materialen. Dat gaat vaak om lichter gekleurde materialen. Donkere materialen houden langer warmte vast en dat geeft hittestress in de wijk. Dat wil je niet als bewoner. “

Evenwicht in de ontwikkeling

De Scheg West telt straks circa 550 eengezinswoningen, 150 twee-onder-een-kapwoningen, 50 vrijstaande woningen en 50 appartementen. Namens Stichting BPL Pensioen ontwikkelt Syntrus Achmea 185 huurwoningen in het plangebied. Nabil Omari, Hoofd Grondzaken & Gebiedsontwikkeling van Syntrus Achmea: “Door het grote aantal partijen met grondbelangen in het gebied was het een uitdaging om een goed evenwicht te vinden bij de ontwikkeling. Daar zijn we samen goed uitgekomen. De woningen zijn een welkome aanwinst voor de beleggingsportefeuille van onze klant. Ze komen tegemoet aan de grote vraag naar duurzame huurwoningen in de Metropoolregio Amsterdam.“    

Amstelveense identiteit

Peter Verduijn en John van den Heuvel zijn respectievelijk senior ontwikkelaar en senior ontwikkelingsmanager bij BPD: “Amstelveen is een van de weinige gebieden in de regio Amsterdam waar je in een grondgebonden woning kunt wonen dichtbij allerlei voorzieningen. Een kwaliteit is ook dat je in je eigen buurt groen en water tegenkomt, maar dat je ook relatief makkelijk naar de Amstel of het Amsterdamse bos kunt. In de opzet van De Scheg West komt de singelstructuur terug die het oudere gedeelte van Amstelveen kenmerkt. In een groot deel van Amstelveen zie je ook wat grotere grondgebonden woningen. Deze identiteit vind je duidelijk terug in de wijk. Bovendien creëren we wat meer eenheden op buurtniveau. Buurtjes met een eigen identiteit, gescheiden door de lanen en dreven. Daarin onderscheidt de wijk zich van het naastgelegen plan Westwijk.”

Toets op duurzaamheid

De Scheg West wordt klimaatadaptief ingericht. Met onder andere wadi’s, veel vergroening, halfverharding en een watersingel. Peter Verduijn: ”Het gebied moet de zwaardere buien kunnen verwerken die we krijgen, maar moet ook zo robuust zijn dat het lang water kan vasthouden voor de periodes van droogte. Het project wordt getoetst op duurzaamheid en klimaatadaptatie. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de opstallen, maar wordt ook de openbare inrichting betrokken. Zo hebben we goed in zicht hoe de wijk presteert.”

Bekijk meer nieuwsberichten