Toggle menu
20221102-3456-hr

Samenwerking Roosdom Tijhuis en Mulders Houthandel

19 april 2023
 
 
Nieuws
 
 

Mulders Houthandel weet zich te onderscheiden

Specialist in gevingerlast Sapeli Mahonie

Samen met verschillende partijen realiseert Roosdom Tijhuis projecten in heel Nederland. Om een hoge kwaliteit te kunnen garanderen, wordt er een beroep gedaan op de kennis en kunde van vaste partners. Bedrijven waar regelmatig mee wordt samengewerkt krijgen een podium in Fundamenteel. Met deze keer aandacht voor Mulders Houthandel in Venlo.

Mulders Houthandel heeft een lange historie van ruim 125 jaar. De onderneming verhandelde in de beginjaren allerlei bouw- en grondstoffen, later volgde de specialisatie in hout en vervolgens in tropisch hardhout. De huidige specialisatie is gevingerlast Sapeli Mahonie voor toepassing in houten gevelelementen zoals kozijnen, ramen en deuren. In de zomer van 2021 trad de voormalig directeur Rob Mulders terug. De huidige organisatie met een vast team van 15 medewerkers wordt aangestuurd door Tom Massar (Manager Algemene Zaken) en Guido Holtackers (Productie Manager). Fundamenteel sprak met Tom Massar (40) die al sinds 2010 in dienst is van het bedrijf. Tijdens het gesprek komt uiteraard de relatie met Roosdom Tijhuis aan bod. “We werken al zeker twintig jaar op een zeer prettige manier samen met Roosdom Tijhuis. Er is wederzijds vertrouwen, beide partijen kiezen voor kwaliteit en hebben een lange termijn horizon”, vertelt Tom.

Import, kunstmatige droging en vingerlasproductie

Mulders Houthandel is gespecialiseerd in het importeren, kunstmatig drogen en vingerlassen van Sapeli Mahonie. Het heeft vaste leveranciers in met name Congo-Brazzaville waarmee een band is opgebouwd en die ook worden bezocht. Leveringszekerheid en betrouwbaarheid is van groot belang. Als er geen hout is, ligt de productie stil en loopt de bouw vertraging op. “We zorgen voor continuïteit en daarbij is een goede samenwerking vereist. Roosdom Tijhuis geeft ons het vertrouwen zodat wij tijdig onze capaciteiten kunnen plannen. Een prima samenspel dus.” De zagerijen in Afrika worden bewust geselecteerd op de beste kwaliteit. In Venlo wordt het hout verder bewerkt, het kunstmatig drogen gebeurt in speciale droogkamers en het optimaliseren en vingerlassen bij de productieafdeling genaamd Louvigny Vingerlastechniek. “Na het vingerlasproces ontstaan geoptimaliseerde balken van elk zes meter lang”, legt Tom Massar uit. “In de moderne timmerfabriek van Roosdom Tijhuis worden hier vervolgens op zeer efficiënte wijze kozijnen en ramen van vervaardigd.”

Gunstige eigenschappen Sapeli Mahonie

Mulders Houthandel leverde in eerste instantie voornamelijk Meranti, Aziatisch tropisch hardhout. Om zich te onderscheiden is ruim tien jaar geleden de strategische keuze gemaakt om te specialiseren in de houtsoort Sapeli Mahonie, tropisch hardhout uit West- en Centraal-Afrika. Sapeli Mahonie heeft voor bovengenoemde toepassing een aantal voordelen t.o.v. Meranti, zoals homogeen van kleur en gewicht, geen pinholes en een mooi resultaat na een oppervlakte behandeling. Met name als geoptimaliseerd en gevingerlast product leveren deze gunstige eigenschappen van Sapeli Mahonie synergie op in combinatie met de huidige CNC-bewerkingscentra. Roosdom Tijhuis beschikt over zo’n modern CNC-bewerkingscentrum en is erg enthousiast over de toegevoegde waarde van dit product. Mulders Houthandel geldt als de exclusieve leverancier van gevingerlast Sapeli Mahonie. Het is de juiste strategie die voor beide partijen zijn vruchten afwerpt.

Aantoonbaar duurzaam FSC 100%

Naast kwaliteit en betrouwbaarheid is duurzaamheid een ander belangrijk uitgangspunt bij Mulders Houthandel. Al het geïmporteerde tropisch hardhout is voorzien van een Chain of Custody certificaat en is daarmee traceerbaar tot aan de bron. De focus ligt op FSC 100% gecertificeerd hout dat aantoonbaar afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. “Wij hechten grote waarde aan de bescherming van de bossen en het behoud van biodiversiteit. Uit iedere hectare bos wordt gemiddeld 0,7 boom gekapt per dertig jaar. Met deze cyclus van dertig jaar regenereert het bos zichzelf op natuurlijke wijze en blijft de biodiversiteit volledig behouden. Onze partners zoals Roosdom Tijhuis hechten eveneens grote waarde aan deze manier van bosbeheer en hierdoor blijven deze bossen bestaan voor toekomstige generaties. Deze gedeelde waarde verbindt onze organisaties al twee decennia lang en zal ook in de toekomst een belangrijk uitgangspunt blijven.”


Bekijk meer nieuwsberichten