Toggle menu
kappenhal-20

Wonen daar echt mensen? Dit is het verhaal achter een rij mysterieu­ze woningen in Rijssen

22 december 2022
 
 
Nieuws
 
 

RIJSSEN - Tussen de industriepanden aan de Morsweg staat sinds een paar maanden een rijtje woningen van baksteen. Het is een opvallende verschijning aan de verbindingsweg van Rijssen naar Nijverdal. Want wonen er nu echt mensen tussen de grote bouwbedrijven?

Wie langs de rijtjeswoningen rijdt, kan er zo intrappen. „Zijn dat echte woningen?”, vroeg een stagiair bij Roosdom Tijhuis zich twijfelend af. Deze vraag heeft het bedrijf vaker gehoord. Maar als je door de ramen gluurt zie je dat er geen gezin achter de voordeur woont. Er is geen keuken met wooneiland en geen woonkamer.

Opslag voor prefabdaken

Meindert Koopman, directeur bouwbedrijf bij Roosdom Tijhuis, moet er om lachen. „Het zijn geen echte woningen. Het is eigenlijk onze opslag.”

Tot voor kort was het nog braakliggende grond naast een bedrijfshal waar Roosdom Tijhuis uitklapbare daken maakt. „We bouwen om en nabij 850 woningen per jaar. Als je dan 222 werkdagen per jaar berekent, betekent dat vier daken per dag”, vertelt Koopman. Omdat de prefabdaken veel ruimte innemen, kunnen ze niet te lang blijven liggen. Op de leegstaande kavel staat daarom sinds de zomer een loods.

„De opslag is te zien vanaf de rotonde en aan een doorgaande weg richting Nijverdal. Er zijn daarom hogere kwaliteitseisen vanuit de gemeenten als je hier wilt bouwen”, vertelt Martijn Ebberink, huisarchitect van Roosdom Tijhuis. Een simpele bedrijfsloods mag daarom niet gebouwd worden aan de Morsweg. Andere bedrijven hebben dan ook een nette gevel met belettering.

Voorbeeldwoningen

Ebberink kwam met een creatieve oplossing. Hij wilde laten zien wat het Rijssense bouwbedrijf zoal bouwt en besloot aan een kant van de loods gevels van woningen te bouwen. „Je kunt hier nu van links naar rechts ons productieproces zien”, vertelt de architect van de nep-woningen. Bij de eerste ‘woning’ zie je de betonblokken in elkaar schuiven. Voor de middelste woningen zijn bakstenen gemetseld op de bouwplaats.

Metselrobots

De woningen aan de rechterkant laten de nieuwste technologie zien. Sinds twee jaar gebruikt Roosdom Tijhuis namelijk metselrobots en kunnen gevels compleet prefab worden gemaakt. In de fabriek worden betonblokken al in elkaar gezet. De isolatielaag en bakstenen worden dan door machines op de prefabgevel geplakt. Met deze techniek worden woningen nog sneller gebouwd. Zodra de fundering er ligt, kan de prefabwoning in een dag geplaatst worden, inclusief trap, ramen, kozijnen en stekkers.

Hier kunnen klanten zoals woning­coöpe­ra­ties de nieuwe techniek bekijken. Ze kunnen het voelen en van dichtbij zien

Meindert Koopman, directeur bouwbedrijf Roosdom Tijhuis

Handig. Zeker omdat er een tekort is aan metselaars en vaklieden. Toch willen Nederlanders het liefst nog een bakstenen woning die met de hand is gemetseld. Met de modelwoningen wil het Rijssense bedrijf klanten overtuigen. „Hier kunnen ze kennismaken met de nieuwe techniek. Ze kunnen het voelen en van dichtbij bekijken. Er komen straks ook nog tuintjes voor de woningen om het beeld compleet te maken. Ik denk dat 250 van de 800 woningen per jaar al met deze methode worden gemaakt”, aldus Koopman.

Moeilijkere metselpatronen

Een ander voordeel is dat de robot moeilijkere metselpatronen snel kan leggen, iets wat bij de laatste twee woningen te zien is. De bouw mag dan fabrieksmatiger zijn, toch probeert Ebberink elke woning een eigen identiteit te geven. „De robot is handig voor de techniek, maar ook voor de esthetiek.”

De nieuwe techniek maakt de bouw nog niet goedkoper. Personeelskosten zijn lager, maar de aanschaf van de robot is duur. Koopman: „Op lange termijn hopen we dat dit wél lukt.

--

Bron: Tubantia

Yvet Maassen 21-12-22, 15:03

Maassen, Y. (2022b, december 21). Wonen daar echt mensen? Dit is het verhaal achter een rij mysterieu­ze woningen in Rijssen. tubantia.nl. https://www.tubantia.nl/reggestreek/wonen-daar-echt-mensen-dit-is-het-verhaal-achter-een-rij-mysterieuze-woningen-in-rijssen~aeb6c8b5/

Bekijk meer nieuwsberichten