Toggle menu
slider-onderhoudstips

Onderhoudstips

 
 

Haal het maximale uit uw woning

Na de oplevering kunt u eindelijk gaan genieten van uw nieuwe woning. Om het maximale uit uw woning te halen is het belangrijk dat u deze goed onderhoudt. Daarom geven wij u graag handige tips en richtlijnen die u kunt gebruiken tijdens het klussen en de ingebruikname van uw woning.

Al onze woningen worden gebouwd onder de Garantie- en waarborgregeling van Woningborg. Speciaal voor het gebruik en onderhoud van uw woning heeft Woningborg een handige brochure gemaakt. Daarin hebben zij een aantal belangrijke bouwtechnische aspecten en aandachtspunten met betrekking tot aankoop, oplevering, gebruik en onderhoud van uw woning voor u op een rijtje gezet:

• Woningborg - Gebruik en onderhoud van uw woning

contentblock-deuren
Hang- en sluitwerk

In verband met temperatuurwisselingen gaan houten delen werken. Hierdoor kan bijvoorbeeld uw deur klemmen tijdens het openen of sluiten. Dit kunt u makkelijk voorkomen door uw hang- en sluitwerk af te stellen. Bekijk hiervoor de handige documentatie over het stellen van de dagschootplaat en haakschootplaat.

contentblock-schilderwerk-1
Schilder- en kitwerk

De kwaliteit van uw houten kozijnen is zo goed, dat zij, mits ze goed worden onderhouden, tientallen jaren meegaan. De aantasting van de verflaag kunt u voorkomen door uw kozijnen goed schoon te houden met water. Het is raadzaam uw schilder- en kitwerk regelmatig te vernieuwen. Onze richtlijnen heeft u ontvangen bij de oplevering.

contentblock-ventileer
Ventileer uw woning

Uw woning bevat na de oplevering bouwvocht. Het wordt aanbevolen om de eerste weken na oplevering ‘overmatig’ te ventileren en afhankelijk van het seizoen ‘gelijkmatig’ te stoken. Wij raden u aan om zowel overdag als ’s nachts de mechanische ventilatie in de hoogste stand en de verwarming op 18 à 20˚C te zetten.

slider-zonnepanelen
Schone zonnepanelen leveren meer energie
Reinig ze minimaal drie keer per jaar. Reinigingstips
contentblock-rookmelder
Controleer installaties

Een periodiek controle van uw woninginstallatie is heel belangrijk. Laat daarom installaties zoals de mechanische afzuiging en de verwarmingsinstallatie jaarlijks onderhouden door een expert. Controleer zelf regelmatig de werking van uw rookmelders en de druk op uw cv-ketel (1,6 tot 1,8 bar is prima). Vul deze bij wanneer nodig (instructievideo). 

contentblock-dakgoot
Dakbedekking en -goten

Controleer twee keer per jaar uw platte daken en dakgoten. Verwijder hierbij bladeren, mos en ander vuil. Inspecteer hierbij ook de verbindingen en aansluitingen op scheurtjes of breuken, dit zijn de kwetsbaarste onderdelen. Goten kunt u zelf schoonmaken, voor de inspectie van uw dakbedekking raden wij een expert aan.

contentblock-glaswerk
Onderhoud glaswerk

Reinig het glaswerk in de buitenkozijnen het eerste jaar alleen met water. Gebruik daarbij geen trekker, poets niet te hard en ververs regelmatig het water om krassen door zandkorrels te voorkomen. Let daarnaast op met uw raambekleding, bekijk deze handige richtlijnen om een een thermische breuk in uw ramen te voorkomen.

Uw badkamer

 
 
block-douche

Kleine tips, groot gemak

  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen bij het schoonmaken van voegwerk, tegelwerk en douchedeuren;
  • Voorkom schimmelvorming: maak na het douchen uw tegelwerk en kitranden droog en ventileer regelmatig;
  • Maak regelmatig de waterafvoer van uw douche schoon. Haren en vuil kunnen zorgen voor een verstopping. 
500-141414-01-xxl
VELUX Dakramen

Wilt u uw VELUX product jarenlang in topconditie houden? Zorg er dan voor dat u uw product op de juiste manier onderhoud. VELUX geeft u handige tips zodat uw product soepel opent en sluit en er als nieuw uit blijft zien.  

Ga hiervoor naar de VELUX Service & Advies pagina

Of bekijk hier de meest voorkomende vragen

 
 

Uw Henrad ECO-radiatoren ontluchten

U kunt eventuele storingen van uw CV-ketel voorkomen door uw Henrad ECO-radiatoren op de juiste manier te onderhouden. Via de onderstaande link krijgt u een heldere uitleg over wanneer u moet ontluchten en welke stappen u daarbij kunt volgen.