HAAL HET MAXIMALE UIT UW WONING
Na de oplevering kun je éindelijk genieten van jouw nieuwe woning. Nu is het belangrijk dat je de woning goed onderhoudt. Met de handige tips op deze pagina helpen we je daar graag bij.
Al onze woningen worden gebouwd onder de garantie- en waarborgregeling van Woningborg. Speciaal voor het gebruik en onderhoud van jouw woning heeft Woningborg een handige brochure gemaakt:
Door temperatuurwisselingen gaan houten delen werken. Hierdoor kan bijvoorbeeld een deur klemmen tijdens het openen of sluiten. Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen, namelijk door het hang- en sluitwerk goed af te stellen. Bekijk hiervoor de documentatie over het stellen van de dagschootplaat en haakschootplaat.
De kwaliteit van houten kozijnen is zó goed dat ze tientallen jaren meegaan. Tenminste… als je ze goed onderhoudt. Om te voorkomen dat de verflaag wordt aangetast, moet je de kozijnen regelmatig schoonmaken met water. Ook raden wij je aan om het schilder- en kitwerk regelmatig te vernieuwen. Onze richtlijnen hiervoor heb je ontvangen bij de oplevering.
Jouw woning bevat na de oplevering bouwvocht. We raden je aan om de eerste weken na oplevering ‘overmatig’ te ventileren en afhankelijk van het seizoen ‘gelijkmatig’ te stoken. Ook raden we je aan om zowel overdag als ’s nachts de mechanische ventilatie in de hoogste stand en de verwarming op 18 à 20˚C te zetten.
Laat de verschillende installaties in jouw woning - zoals de mechanische afzuiging en de verwarmingsinstallatie - jaarlijks onderhouden door een expert. Controleer zelf regelmatig de werking van alle rookmelders én de druk op de cv-ketel - 1,6 tot 1,8 bar is prima. Vul de cv-ketel ook op tijd bij. Hoe je dat doet, zie je in deze instructievideo.
Controleer 2 keer per jaar de platte daken en dakgoten. Verwijder bladeren, mos en ander vuil. Inspecteer ook de verbindingen en aansluitingen op scheurtjes of breuken. Dit zijn namelijk de meest kwetsbare onderdelen. Dakgoten kun je zelf schoonmaken, maar voor de inspectie van de dakbedekking raden wij je aan om een expert in te schakelen.
Het eerste jaar is het voldoende om het glaswerk in de buitenkozijnen alleen met water te reinigen. Gebruik daarbij geen trekker, poets niet te hard en ververs het water regelmatig om krassen door zandkorrels te voorkomen. Let daarnaast op met je raambekleding. Bekijk deze handige richtlijnen om een een thermische breuk in ramen te voorkomen.
DE BADKAMER
Kleine tips, groot gemak
- Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen bij het schoonmaken van voegwerk, tegelwerk en douchedeuren;
- Voorkom schimmelvorming: maak na het douchen uw tegelwerk en kitranden droog en ventileer regelmatig;
- Maak regelmatig de waterafvoer van uw douche schoon. Haren en vuil kunnen zorgen voor een verstopping.
Heb je VELUX-dakramen en wil je die jarenlang in topconditie houden? Met de handige tips van VELUX wordt onderhoud kinderspel. Zo kun je de dakramen soepel openen en sluiten en blijven ze er als nieuw uitzien.
Bekijk de VELUX service- en adviespagina
HENRAD ECO-RADIOTOREN ONTLUCHTEN
Je voorkomt eventuele storingen van je cv-ketel door je Henrad ECO-radiatoren op de juiste manier te onderhouden. Ontluchten is de eerste stap. Hoe je dat doet? Bekijk hier de instructies op de website van Henrad.