Toggle menu
3d-19-woningen-veenendaal-fund

Duurzaam huren op een groen wooneiland

25 augustus 2022
 
 
Nieuws
 
 

GESLAAGDE KENNISMAKING MET IDENTIS VOOR VEENVESTERS

Met de plannen voor Veenendaal-oost heeft Veenendaal de groei voor de toekomst een plek gegeven. De wijken Buurtstede, Veenderij en Groenpoort vormen samen een nieuw stedelijk gebied tegen het natuurgebied tussen Veenendaal en Ede. Voor woningcorporatie Veenvesters bouwt Roosdom Tijhuis 29 huurwoningen in Veenderij.

Veenderij bestaat uit verschillende wooneilanden, van elkaar gescheiden door natuurlijke watergangen, met elk hun eigen verkaveling en unieke karakter. “Verdeeld over drie van die eilanden ontwikkelen we voor Veenvesters tien eengezinswoningen vanuit onze eigen grondposities en negentien na inschrijving op een tender”, vertelt onze planontwikkelaar Harmen van de Maat. Het wensenlijstje van Veenvesters werd gedomineerd door drie sleutelwoorden: duurzaam, betaalbaar en snel. Een kolfje naar de hand van ons Identis-concept.

Voor het eerst conceptueel

Vastgoedmanager Theo van Heukelom van Veenvesters: “Er is voor alles een eerste keer. We wilden wel eens ervaren hoe het is om niet traditioneel, maar conceptueel te bouwen met gebruikmaking van prefab technieken. Veenvesters werkt met publiek geld. Dat moeten we verantwoord besteden. Met Identis van Roosdom Tijhuis gaat ontwikkelen en bouwen veel sneller en duurzamer.” Kadir Aydogan, Projectleider Vastgoed van Veenvesters: “Voordat we de overeenkomst tekenden had Roosdom Tijhuis ons al eens rondgeleid op een aantal projecten dat ze had opgeleverd. Dat bevestigde onze goede indrukken. We hebben mooie, duurzame en gevarieerde wijken gezien en we hebben gesproken met tevreden bewoners.”

Architectonische kwaliteit

“Als corporatie moeten we openstaan voor innovaties zoals deze. Onze huurders, wij en de samenleving kunnen daarvan profiteren. Bovendien houdt het ons werk boeiend en leuk, dat is ook belangrijk”, vervolgt Theo van Heukelom. Eind maart is gestart met de bouw van de eerste tien woningen, die nog voor de bouwvak worden opgeleverd. De realisatie van de overige negentien woningen is iets later opgestart. “Ik moet eerlijk zeggen dat we aanvankelijk wat twijfels hadden over de uitstraling. Bij conceptuele bouw denk je door de standaardisatie al gauw aan uniformiteit. Dat beeld konden we snel bijstellen, want binnen haar Identis concept biedt Roosdom Tijhuis voldoende variatiemogelijkheden. Onze woningen zien er supergoed uit”, pakt Theo de draad op: “Natuurlijk heb je niet de indelingsvrijheid van de traditionele bouw. Dat accepteren we. Er staan veel voordelen tegenover. En je hebt minder keuzestress, dat is ook wel eens prettig.”   

Goede perspectieven

In Veenderij worden de woningen van Veenvesters gevelklaar gebouwd. Kadir: “De gevels worden compleet met kozijnen, isolatie en gebakken steenstrips aangeleverd op de bouwplaats. Zo kan Roosdom Tijhuis snel bouwen. Bovendien zorgt het voor minder transportbewegingen, dus minder CO2-uitstoot. Dat past bij de duurzaamheidsambities voor onze woningbouw.” De 29 woningen in de Veenderij hebben het BENG label, inclusief zonnepanelen en aansluiting op stadsverwarming. Theo: “We zijn er blij mee. Dit biedt absoluut perspectief voor de toekomst.”      

Bekijk meer nieuwsberichten