Toggle menu
eerste-paal-ipse-de-bruggen-header-website

Eerste paal energie neutraal zorggebouw in Nieuwveen!

 
 
Nieuws
 
 

Eerste paal energieneutraal zorggebouw in Nieuwveen!

Op 30 juni is de eerste paal voor de nieuwbouw van Ipse de Bruggen de grond in gegaan.  Daarmee is de bouw door Roosdom Tijhuis van 80 zorgappartementen aan de Muggenlaan op landgoed Ursula in Nieuwveen gestart. “Het wordt een prachtig gebouw en op vernieuwende wijze gebouwd. Met conceptuele bouw en energieneutraal als een van de eerste zorggebouwen in Nederland! “ vertelt bestuurder Andrea van Steensel van Ipse de Bruggen.

Eigentijds woonzorg gebouw

Het wordt een eigentijds gebouw of eigenlijk 2 gebouwen. Ieder gebouw krijgt 2 verdiepingen en telt straks 4 groepswoningen voor elk 10 bewoners met een verstandelijke beperking. Totaal dus voor 80 bewoners.  “Iedere bewoner heeft straks een eigen woonzorgstudio en elke groep een huiskamer, keuken en buitenruimte. De studio’s op de verdieping hebben straks een eigen balkon.” aldus projectleider Dirck- Jan Vermaas.  Louise Voorhorst, directeur zorg vult aan: “Het wordt een gebouw voor volwassenen én kinderen, dat was een lang gekoesterde wens. Twee groepswoningen op de begane grond zijn voor kinderen bestemd. Zij kunnen straks heerlijk buiten spelen in de gemeenschappelijke tuin”.

Conceptuele bouw, deels in de fabriek en ENG

“Het heeft een aantal jaar gekost om tot een goed huisvestingsconcept en betaalbaar plan te komen” aldus Vermaas. De haalbaarheid bleef een probleem. Ook kwamen er extra eisen vanuit de overheid bij en hebben we als organisatie een extra duurzaamheidsambitie: liefst energieneutraal. “Goed maar ook lastig” aldus Vermaas.  “We dachten kan het niet anders?”

“Dat kan! Mogelijk met conceptuele bouw” aldus Annelies Lammers, extern adviseur en ontwikkelaar wonen en zorg,  die het proces ondersteund heeft. “Conceptuele bouw, verschilt van een traditioneel bouwproces. De  engeneering verloopt slimmer of de bouw vindt deels in de fabriek plaats. Daardoor kan de bouw sneller, is er minder afval en CO2 uitstoot en er zijn kostenvoordelen. Modulaire of conceptuele bouw zie je steeds vaker bij nieuwbouwwoningen. Waarom dan ook niet ook bij de zorg?”

Klinkt logisch maar de zorg heeft echter ook veel specifieke eisen. We hebben een verkenning uitgevoerd en daarna een uitvraag gedaan. Daar is Roosdom Tijhuis als conceptuele ontwikkelende bouwer uit gekomen. Het wordt een ENG gebouw.”

Eng?  “Niet eng maar ENG.  Dat staat voor een Energie Neutraal Gebouw. De Muggenlaan is een van de eerste energieneutrale zorggebouwen in Nederland. Daar zijn we best trots op”, aldus Joop Jansen,  adjunct directeur van Roosdom Tijhuis.

Bekijk meer nieuwsberichten