Toggle menu
image-4

Feestelijke opening Zorglandgoed Bloemendaal

 
 
Nieuws

Feestelijke opening Zorglandgoed Bloemendaal

 
 

Een warm thuis voor alle bewoners

De officiële opening van Zorglandgoed Bloemendaal; een plek voor wonen met zorg én veel groen. Het druilerige weer stond de feestelijke sfeer niet in de weg. Tromgeroffel, ballonnen en een heleboel blije gezichten. In de ochtend is het Zorglandgoed officieel geopend voor relaties van de zorginstellingen en LEKSTEDEwonen. Er zijn verschillende toespraken gehouden, onder andere door wethouder Teus Meijdam van de gemeente Vijfheerenlanden en Ed de Groot, directeur-bestuurder van LEKSTEDEwonen. Ook vertelden bewoners over hun ervaringen met het wonen op het Zorglandgoed. In de middag werd het landgoed opengesteld voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Rondom het landgoed is een wandelroute van ruim 1 kilometer aangelegd en ook deze is officieel geopend. Zorglandgoed Bloemendaal Els van Maurik, de moeder van één van de nieuwe bewoners was ruim tien jaar geleden de initiatiefnemer voor de bouw van de woningen, die uiteindelijk op het Zorglandgoed zijn gerealiseerd. LEKSTEDEwonen pakte de uitdaging op. Wonen en zorg in een veilige, vertrouwde omgeving; dat werd het uitgangspunt. Op het Zorglandgoed staan twee gebouwen: één voor De Herbergier en één voor Stichting De Iris. De Herbergier is onderdeel van zorgorganisatie De Drie Notenboomen; de grootste franchiseorganisatie in de Nederlandse zorg. Zij bieden een veilige en beschermde thuishaven voor 16 personen met de ziekte van Alzheimer. Zelfstandig wonen lukt niet meer, maar in een Herbergier wordt er vooral gelet op wat de bewoners allemaal nog wél kunnen. In het andere gebouw is op initiatief van Stichting De Iris een eigen vertrouwde woonplek gemaakt voor 16 jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. De bewoners wonen onder begeleiding zelfstandig en er zijn twee gemeenschappelijke woonruimtes waarin ze koken, eten en ontspannen. Ed de Groot (directeur bestuurder LEKSTEDEwonen): “LEKSTEDEwonen beschouwt het bouwen voor deze specifieke doelgroepen als een belangrijke taak. We zijn trots dat we ze op deze locatie huisvesting hebben kunnen bieden. Natuurlijk doen we dat naast het aanbod van andere nieuwbouwwoningen in de gemeente Vijfheerenlanden, zoals bijvoorbeeld in Hoef en Haag. En wat is het Zorglandgoed een prachtige plek om te wonen!” Overhandiging cadeau’s Ondanks het regenachtige weer zijn Stichting de Iris en de Herbergier vandaag goed in het zonnetje gezet. 

Roosdom Tijhuis heeft het Zorglandgoed een bank geschonken die wordt ingelegd met mozaïek-steentjes. Symbolisch zijn de eerste drie steentjes gelegd door Margot van Maurik namens Stichting de Iris en de Herbergier. Voor de bewoners van Stichting de Iris was er ook iets speciaals geregeld. Zij kregen allemaal een eigen boom op het landgoed, voorzien van naamplaatje. Onder toeziend oog van de genodigden en met tromgeroffel op de achtergrond, hebben ze hun eigen boom mogen ‘bewateren’. Wat een feest!

Tot slot is ook Els van Maurik, initiatiefnemer van dit project, toegesproken. Zonder haar vasthoudendheid was het Zorglandgoed er niet geweest. Zij heeft van LEKSTEDEwonen een straatnaambord overhandigd gekregen: Els van Maurikplein. Deze krijgt een mooi plekje op het Zorglandgoed. Wandelroute van 1 kilometer Rondom de twee gebouwen met zorgwoningen is een wandelroute aangelegd van ruim 1 kilometer voor de bewoners, de buren, inwoners van Vianen en toevallige voorbijgangers. Fazanten, ganzen en konijntjes, u kunt ze allemaal tegenkomen tijdens een wandeling over het Zorglandgoed. Het wandelpad loopt langs het wilgenbosje, door een weiland, langs een akker en een moestuin. Ook zijn er 300 fruitbomen geplant waar in de toekomst een appeltje of peertje geplukt kan worden tijdens een wandeling. In het bijzijn van vele nieuwsgierige bezoekers is deze middag de wandelroute officieel geopend door Ed de Groot. De eerste stappen zijn gezet op de wandelpaden en het is de bedoeling dat er nog vele gaan volgen. Stevige schoenen zijn overigens geen overbodige luxe!

Bekijk meer nieuwsberichten