Toggle menu
naamloos-1

Koolhoven in Tilburg nadert voltooiing

 
 
Nieuws
 
 

Gewilde uitbreidingslocatie in het groen

Al ruim dertien jaar wordt er gebouwd aan de fraai gelegen wijk Koolhoven in Tilburg. De gewilde uitbreidingslocatie nadert zijn voltooiing. In totaal bestaat het prestigieuze plan uit zo’n 2.000 woningen. Roosdom Tijhuis is verantwoordelijk voor de bouw van ongeveer 400 huizen.

Wonen midden in de natuur. Koolhoven ligt aan de westzijde van Tilburg in de richting van Breda. Het plan met een hoog ambitieniveau bestaat uit een oostelijk en westelijk deel, beslaat circa 75 hectare en heeft een binding met de stad én het omliggende landelijke gebied. De ontwikkeling is in handen van marktpartijen met eigen grondposities waaronder Roosdom Tijhuis. 

Fraai uitzicht 

Koolhoven heeft de beweging van de markt gevolgd. Na een prima aanloop stagneerde de bouw tijdens de economische crisis. De herstart verloopt uiterst succesvol gezien de grote belangstelling. Momenteel is de afrondende fase van het langjarige nieuwbouwplan aangebroken. Het gaat om Koolhoven Buiten. Cluster 4 daarvan heeft de naam Natuurlijk Koolhoven. Hier worden 140 woningen gerealiseerd. Dit ruim opgezette deelplan wordt ingesloten door een spoorlijn, een bos en het riviertje de Donge. Fase 1 is dit voorjaar in verkoop is gegaan, het betreft het noordelijke deel. Roosdom Tijhuis ontwikkelt en bouwt 45 huurwoningen voor Syntrus Achmea Real Estate & Finance en 29 woningen in de koopsector in diverse types en prijsklassen.

 
 

Alle huizen worden zeer compleet aangeboden. Er wordt zo gebouwd dat er optimaal kan worden genoten van het uitzicht en geprofiteerd van de stand van de zon. Daar is met het ontwerp al rekening mee gehouden. Een veranda op het zuiden en grote glasopeningen aan het groen zorgen daar onder andere voor. Bij veel woningen is de optie beschikbaar om op de begane grond te slapen en te baden. Daarmee is levensloopbestendig wonen bereikbaar. Het is de bedoeling dat de bouw eind dit jaar van start gaat en dat de eerste woningen dan in 2019 worden opgeleverd. In fase 2 ontwikkelt en bouwt Roosdom Tijhuis 24 woningen. Deze huizen gaan in december in verkoop.

Hooglanders

De ontwikkelaars van Natuurlijk Koolhoven zijn erin geslaagd om wonen en natuurontwikkeling op een fraaie manier te combineren. De bijzondere en ruim opgezette wijk ligt aan een ecologische hoofdstructuur; de Dongezone. Het riviertje de Donge, het aangrenzende bos, betonnen vlonderpaden en groene ‘inprikkers’ zorgen voor veel toegevoegde waarde. Er zijn retentievijvers (wadi’s) gecreëerd als bufferings- en infiltratievoorziening. Ze vangen het overtollige hemelwater op. Schotse hooglanders begrazen het gebied. Ze geven de wijk een bijzonder karakter. Er zijn speciale oversteekplaatsen voor de runderen gecreëerd. 

De fraaie hedendaagse architectuur binnen deelplan Natuurlijk Koolhoven is in nauw overleg tot stand gekomen tussen de interne architecten van Roosdom Tijhuis en de architecten andere ontwikkelaars in hetzelfde deelgebied. De eenheid in uitstraling en kwaliteit binnen het deelgebied werd besproken en getoetst door een speciaal kwaliteitsteam, alvorens het aan de welstand werd gepresenteerd. De woningen zijn als het ware te gast in de groene omgeving en reageren hier op met aardse tinten en natuurlijke materialen. Een te opvallende bebouwing was op deze plek niet gewenst.


Bekijk meer nieuwsberichten