RoosdomTijhuis Toggle menu
vlinderhoeve-1

Rust, ruimte en natuur op Landal De Vlinderhoeve

18 juli 2023
 
 
Nieuws
 
 

Modern vakantiepark in Kring van Dorth

Het is beslist geen doorsnee vakantiepark. Landal De Vlinderhoeve heeft een modern karakter, is ruim van opzet en zeer fraai gelegen. Rust, ruimte en natuur vechten er om voorrang. De hoogwaardige recreatiewoningen op het park, ook wel lodges genoemd, zien er aantrekkelijk uit en zijn van alle gemakken voorzien.

Het 12 hectare grote terrein in Kring van Dorth (op de grens van Gelderland en Overijssel) was tientallen jaren in gebruik als camping. De eigenaren van De Vlinderhoeve waren op leeftijd en kozen voor verkoop. Paul Schuttenbelt van Schuttenbelt Recreatie en Gerrit Tijhuis van Molenbeek Recreatie zagen mogelijkheden om de camping om te bouwen tot vakantiepark. “We waren gelijk onder de indruk. Een mooi terrein met een open karakter en veel potentie”, zo omschrijft Paul Schuttenbelt de kennismaking met De Vlinderhoeve in 2017. Het terrein met de benodigde vergunningen werd aangekocht. Het plan was om er stapsgewijs meer dan honderd bungalows te bouwen. Zes jaar later telt het vakantiepark 152 lodges, daarmee is het volgebouwd. Het is nog wel de bedoeling om er twee groepsaccommodaties voor ieder 12 personen te realiseren. De bouw ervan zal worden verzorgd door Roosdom Tijhuis.

Idyllisch

De zomer is in aantocht. Zonnestralen breken door het wolkendek. Vlinders dwarrelen rond, een eekhoorntje snelt voorbij. Iets hogerop tikt een specht met zijn hoofd tegen een boom, terwijl de fontein het water sierlijk de lucht in spuit. Het is een prachtig haast idyllisch beeld. Drie grote waterpartijen, talloze imposante bomen waaronder statige eiken en mooie luxe lodges. Dat in combinatie met de landelijke ligging zorgt voor een ontspannen verblijf, zo is de ervaring van gasten. “Mensen komen regelmatig terug, soms wel drie of vier keer per jaar”, weet parkmanager Dick Helmink. “Een beter compliment kun je niet krijgen.”

Comfort

Landal De Vlinderhoeve oogt niet grootschalig, toch telt het vakantiepark 152 lodges. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, voor 2, 4, 6 en 8 personen van standaard tot luxe. Het gaat om eigentijdse en duurzame verblijven met alle comfort op een ruime kavel. De recreatiewoningen met eigen grond zijn gasloos, zeer goed geïsoleerd, beschikken over zonnepanelen op het dak, een warmtepomp en voldoen aan de BENG-norm.

Belangstelling

De vakantiewoningen zijn onderhoudsvriendelijk uitgevoerd en hebben een gevarieerd en daarmee aantrekkelijk gevelbeeld met veel glas. Van de 152 lodges die in fases werden gebouwd zijn er nog maar een paar te koop. De belangstelling was groot. Voor Schuttenbelt geen verrassing. “Er is veel vraag naar luxueuze recreatiewoningen in een groene omgeving. Daarbij gaat men wel voor kwaliteit. Zowel qua huizen als parken.” De omstandigheden werkten ook mee. “Door de coronapandemie is Nederland als vakantieland herontdekt. Je kunt lekker weg in eigen land met weinig reistijd. Voor mensen uit de Randstad is het park binnen anderhalf uur bereikbaar. Dat is prima te doen, zo is de ervaring.”

Rendement

De parkmanager benoemt nog een reden waarom De Vlinderhoeve over interesse niet te klagen had. “De lage rente op spaargeld speelt natuurlijk ook een rol. Als je investeert in een recreatiewoning kun je meer rendement behalen. En je kunt er zelf gebruik van maken. Een gewilde combinatie.” Helmink is uitermate tevreden over het project. “Ik heb het park vanaf de grond opgebouwd zien worden. Het is echt heel mooi geworden.” Hij is verantwoordelijk voor de receptie, regelt de verkoop van de lodges en stuurde de bouw aan. “Een breed takenpakket, heel leuk om te doen.” Het eveneens gasloze centrumgebouw met receptie, streekwinkel en snackcorner werd in februari 2022 opgeleverd. De architectuur van het pand is geïnspireerd op de landschappelijke omgeving. Het werd gebouwd door Roosdom Tijhuis. Verder beschikt De Vlinderhoeve over een binnen- en buitenzwembad en verschillende speelvoorzieningen waaronder een pannakooi. 

Groepswoningen

De volgende en laatste stap is de realisatie van twee wellness groepswoningen met sauna en whirlpool. Het gaat om ruime, luxe accommodaties voor 12 personen. Ze krijgen een moderne uitstraling en er wordt gebruik gemaakt van duurzame, milieuvriendelijke materialen en technieken.  De grote glaspartijen zorgen voor een prachtig panoramisch uitzicht. De woningen met 32 zonnepanelen worden gebouwd volgens BENG 2=0 en zijn nóg energiezuiniger dan vereist in het Bouwbesluit.

Betrokkenheid Roosdom Tijhuis

Ontwikkelingsmanager Herman ter Haar en planontwikkelaar Daniël Beldman van Roosdom Tijhuis waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van De Vlinderhoeve. Dat gebeurde veelal in een samenspel met Paul Schuttenbelt. Zo werd er regelmatig overlegd over het inrichtingsplan, waarbij ook tekenaar Jos Boertje een belangrijke rol speelde. Boertje was tevens verantwoordelijk voor de verkavelingsopzet. Het project werd grondig aangepakt. “Er is tijdens meerdere sessies met Landal Greenparcs gekeken naar welke recreatiewoningen gerealiseerd moesten worden”, legt Herman ter Haar uit. “Daardoor is een goede mix ontstaan in type woningen en qua verhuurobjecten. In goed overleg zijn ook de verkoopprijzen van de woningen bepaald”, vult Daniël Beldman aan. Hij spreekt van een mooi project. “Het is een park met veel natuur en een hoge kwaliteit. Dat laatste zie je overal in terug, tot in de kleinste details.” Collega Herman ter Haar kan dat beamen. “De belangstelling voor de chalets was overweldigend. De kracht van De Vlinderhoeve zit in rust, ruimte en groen. Het is erg bosrijk en natuurlijk mogen de waterpartijen niet worden vergeten. Er is veel energie gestoken in de voorbereiding en de uitvoering. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.” De rol van de gemeente Lochem mag volgens Ter Haar en Beldman niet onvermeld blijven. “De gemeente stond positief tegenover het plan, mede daardoor is het proces soepel verlopen.” Verder willen ze de betrokkenheid van Anne-Marie Ardesch graag benoemen. Haar werkzaamheden bestaan uit het verwerken en bijhouden van de administratie van de exploitatie en ontwikkeling van het park. Het gaat om het opmaken van de tussentijdse en jaarlijkse cijfers en administratieve zaken op het gebied van Landal, lodge-eigenaren, personeel, verzekering, belasting en nog meer.

Roosdom Tijhuis regelde samen met Paul Schuttenbelt de infra- en de nutsvoorzieningen op het park. Het bouwbedrijf was ook verantwoordelijk voor de bouw van het centrumgebouw met receptie, binnenzwembad, cafetaria en streekwinkel. Twee groepsaccommodaties zijn in verkoop. De realisatie daarvan zal ook door Roosdom Tijhuis worden verzorgd.

Bekijk meer nieuwsberichten