Woensdag 27 juni 2018 hebben gemeente Korendijk, Roosdom Tijhuis en Damgaarde BV hun handtekening gezet onder de anterieure overeenkomst voor de gebiedsontwikkeling Nieuw-Beijerland Zuid II. Deze integrale ontwikkeling bevat een landschappelijke afronding van de zuidelijke dorpsrand en behelst de deelprojecten Akkerdreven en Damgaarde.
Het bijzondere van het plan is het ruimtelijk concept van landschappelijk wonen; een symbiose tussen natuur, landschap, cultuur en wonen. In het karakteristieke landschap verrijst een dito plan voor 100 woningen. De ontwikkelaars, de gemeente en dorpsvereniging Filopopers laten u graag kennis maken met het plan tijdens een inloopavond op woensdag 11 juli.
De gebiedsontwikkeling beantwoordt aan de aanhoudende vraag naar woningen. Bureau voor buitenruimte Ars Virens heeft in samenwerking met RoosRos Architecten het stedenbouwkundig plan uitgewerkt. De basis voor het plan wordt gevormd door de voor Nieuw-Beijerland zo kenmerkende elementen in het gebied, zoals de boomgaard en de griend. Inspiratie voor het plan is gevonden in de ontstaansgeschiedenis en de historische verschijningsvorm van het dorp en van de planlocatie.
Groene vingers tussen de woningen verbinden de wijk met het omringende landschap, zodat wonen en landschap in het plan met elkaar verweven worden. Het plan voorziet bovendien in een substantiële, recreatieve meerwaarde. Met de ontwikkeling wordt het gebied publiek toegankelijk en wordt een totale rondwandeling rond Nieuw-Beijerland via een netwerk van paden mogelijk. Reeds in voorbereiding is een fiets- en voetgangersbrug over de Kreek, waardoor het plan verbonden wordt aan de kern van het dorp.
Tijdens een inloopavond op woensdag 11 juli kan kennis genomen worden van de plannen. De avond wordt gehouden in de Hoeksteen, het gebouw achter de Hervormde Kerk van Nieuw-Beijerland. Vanaf 19:45 uur staat de koffie klaar. De landschapsarchitect, Marco van Wetten, zal om 20:30 uur een korte uiteenzetting geven van de plannen.
* Wethouder Den Boer (midden) en de heren Companje van Roosdom Tijhuis (rechts) en Van Wetten van Damgaarde (links).