Toggle menu

De Steenen Poort, Houten

 
 

Breed draagvlak en hoog niveau door inspraak

De Steenen Poort fraai ingepast in omgeving

Participatie vormde de rode draad bij de ontwikkeling van De Steenen Poort in Houten. Alle belanghebbenden hadden inspraak in de plannen. Mede daardoor slaagde het project met glans. De 99 woningen zijn inmiddels opgeleverd.

De Steenen Poort is een inbreidingslocatie aan de rand van de bebouwde kom van Houten. Op de plek waren sportvelden gesitueerd. De verhuizing van de velden naar een ander complex bood ruimte voor woningbouw. De verantwoordelijkheid voor de nieuwbouw lag bij VOF Steenen Poort, een samenwerking tussen Roosdom Tijhuis en Bouwfonds Property Development (BPD). Naast Roosdom Tijhuis en BPD participeerden Lekstede Wonen en Syntrus Achmea Real Estate & Finance in het project.

De herontwikkeling verliep erg succesvol. De aantrekkelijke ligging en de groene structuur maken De Steenen Poort tot een gewilde plek om te wonen. Er was dan ook grote belangstelling voor de woningen die in korte tijd werden afgenomen. De wijk ligt tegen de oude dorpskern aan, dichtbij alle voorzieningen en koestert haar geschiedenis. De naam De Steenen Poort refereert aan het historische poortgebouw en een oude boerderij in het gebied. Deze elementen zijn gehandhaafd. Het bestaande groen en water werden grotendeels behouden en zelfs versterkt. De goede ontsluiting is een ander belangrijk pluspunt. Bewoners zijn met de auto snel op de A27.

De wijk is opgedeeld in twee delen. Aan de oostkant werden in Villapark De Steenen Poort 39 vrijstaande en halfvrijstaande woningen gerealiseerd. De westkant draagt de naam Parkzicht De Steenen Poort. Daar zijn 60 rijwoningen gebouwd. Syntrus Achmea Real Estate & Finance nam 30 woningen af voor particuliere huur, terwijl Lekstede Wonen 16 woningen heeft bestemd voor sociale huur. De 14 overige woningen werden door Roosdom Tijhuis en Bouwfonds Property Development op de koopmarkt gebracht.

De zeer goed geïsoleerde woningen, soms uitgerust met zonnepanelen, dragen bij aan een duurzaam karakter. De woningen in het oostelijk plandeel hebben een EPC-waarde die 10 procent lager ligt dan de basis EPC. In het westelijk plandeel zijn alle woningen uitgevoerd met zonnepanelen en heeft een deel ervan een EPC-waarde van 0.

Ontwikkelaar aan het woord

 
 
20170426-9048-lr

Ook de inspraakmogelijkheden werkten mee aan een positief verloop. Ontwikkelaar Rob Kamp van Roosdom Tijhuis kijkt met een tevreden gevoel terug op het project:

‘Door klant- en buurtparticipatie waren de inspraakmogelijkheden groot. Iedereen kreeg de kans om mee te denken, van toekomstige bewoners tot omwonenden. Er was tevens een nauw overleg met de gemeente Houten en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het zorgde voor een breed draagvlak en het heeft het plan op een hoog peil gebracht. Er kon ook snel en efficiënt worden gebouwd.’ 

De wijk sluit mooi aan bij de bestaande omgeving. In nog geen twee jaar zijn de werkzaamheden tot een goed einde gebracht. Met de definitieve bestrating en het inrichten van het groen wordt nu de laatste hand aan het plan gelegd.

Aangenaam kennis te maken

 
 
profiel-gert-jan-ten-brinke

Meer weten over opstalontwikkeling door Roosdom Tijhuis?

Ik sta u graag te woord, dit zijn mijn contactgegevens:

De heer G.J. (Gert-Jan) ten Brinke
Hoofd Planontwikkeling bij Roosdom Tijhuis
g.j.tenbrinke@roosdomtijhuis.nl
0548 – 518024

slider-bouw
Roosdom Tijhuis is betrouwbaar, solvabel en transparant
We stellen ons graag aan u voor. Bedrijfsprofiel

Bekijk meer referenties