Toggle menu
martin-companje-en-erik-wessels-header

Pilot Wet Kwaliteitsborging in nieuwbouwplan de Liesen

 
 
Nieuws

Pilot Wet Kwaliteitsborging in nieuwbouwplan de Liesen

 
 

RIJSSEN - De gemeente Rijssen-Holten heeft deze week de eerste vergunningsaanvraag op basis van de Wet kwaliteitsborging (Wkb) ontvangen van Bouwbedrijf Roosdom Tijhuis b.v.. 

Het gaat om 20 twee-onder-een-kapwoningen in het plan De Liesen in Holten. Het totale plan bestaat uit 36 woningen.

De aanvraag wordt niet getoetst op de normale wijze, maar volgens het systeem van de nieuwe wet. Doel van de pilot is om ervaring op te doen met het nieuwe wettelijke systeem om straks goed voorbereid te zijn.

Het bouwproject in de Liesen is het eerste project in de gemeente Rijssen-Holten dat volgens de nieuwe wet kwaliteitsborging wordt uitgevoerd. Vanaf 1 januari 2022 geldt deze wet voor alle bouwprojecten.

De gemeente kijkt vanaf dat moment bij een aanvraag voor de beoordeling van de bouwtechnische aspecten alleen nog of een rapport van een gecertificeerde plantoetser is bijgevoegd. Door de nieuwe wet doet de gemeente geen inhoudelijke technische toets meer voor het Bouwbesluit. Dat gebeurt dan door een kwaliteitsborger. De opdrachtgever van het bouwproject is bij deze wet zelf verplicht om een kwaliteitsborger in te schakelen.

Erik Wessels, wethouder van de gemeente Rijssen-Holten over het proefproject: β€œ Ik ben blij dat het eerste proefproject in de gemeente is aangevraagd. Het is een mooie kans om een relatief groot project op de nieuwe wijze uit te voeren en ervaring op te doen.”

Harmen van de Maat, planontwikkelaar bij Roosdom Tijhuis, geeft aan dat het voor hen ook een mooie kans is om in de eigen gemeente een project uit te voeren op basis van de nieuwe wet: β€œHet zal voor zowel de gemeente, Plangarant als Roosdom Tijhuis een leerzaam traject worden.”

Het toetsen van het proefproject volgens de nieuwe wet gebeurt in samenwerking met Bouwbedrijf Roosdom Tijhuis, de toetsende organisatie Plangarant en de gemeente Rijssen-Holten.

Bekijk meer nieuwsberichten